Geschiedenis

Een beetje geschiedenis

Overbeke was jaren een klein schooltje, midden in het groen (er waren weiden met koeien achter en naast de school), de school groeide en de omgeving veranderde.
In de jaren 80 kwam er een rolschaatsbaan/ dancing achter de school en het uitzicht veranderde, er was echter nog groene buffer van bomen en struiken langs de rand van de koer.

De school groeide, de gebouwen werden te klein en de eerste containerklassen werden geplaatst (ten nadele van het speelpleintje waar nog enkele speeltuigen in het gras stonden.

Enkel naast de school lag nog een weide en einde de jaren 90 werd die verkocht.

Gelukkig was de koper de toenmalige voorzitter van de vzw Overbeke, een man met zijn hart in Overbeke die samen met de hele gemeenschap al jaren acties had gedaan om de school op en uit te bouwen tot wat ze toen was.

Hij had de grond niet onmiddellijk nodig en omdat hij vond dat de school echt wel nood had aan een ‘groene long’, een speelpleintje in het groen dat plaats had moeten maken voor de uitbreiding van de school, stelde hij de weide ter beschikking van de school en werd de ‘speelweide’ geboren.

Jarenlang (vanaf 2000) kon de school deze weide helemaal gratis gebruiken, het enige wat ze zelf moesten doen was de omheining plaatsen en zorgen dat de speelweide onderhouden werd. Ondertussen verdween de rolschaatsbaan/dancing en kwam er een rusthuis in de plaats, dus geen groene zone. 

Maar de gang van het leven, de eigenaar overleed en de grond werd te koop gesteld. Aanvankelijk was er geen interesse tot er op een dag een serieus bod kwam en de school voor en dilemma kwam te staan : WE GAAN ONZE SPEELWEIDE KWIJT GERAKEN als we geen oplossing vinden.

Toen kwam vzw Overbeke met een voorstel : aangezien de school geen middelen heeft om te kopen en ze als school geen lening kunnen afsluiten koopt de vzw de grond aan. maar zij hebben ook geen geld hiervoor, dit betekent dat er geld geleend moet worden én vooral, geld ingezameld moet worden om de lening terug te betalen. Indien dit niet lukt zal de speelweide alsnog moeten verkocht worden en is de school zijn ‘groen long’ voorgoed kwijt.